luni, 18 noiembrie 2013

Materiale utilizate in electrotehnica si electronica

Electrotehnica   este stinta care studiaza fenomenele electrice si magnetice din puctul de vedere al  aplicatiilor  lor  tehnica.
Electronica   este stinta cre studiaza fenomenele    legate de miscare indiferite medii a particulelor incarcate  electric  totodata  studiaza  si constructia  dis pozitivelor si aparatelor care  fuctioneaza pe baza  acestor fenomene.
Mareriale conducatoare:
Materialele conducatoare  sunt materiale care conduc centrul electric.
Materiale conducatoare nemetalice:
Electroliti sunt materiale in stare lichida care conduc curentul electric si care in cursul acestui proces sufera modificari chinice. 
Materiale semiconductoare: 
Materialele semiconductoare sunt actele materila care permit trecerea curentului in conditi speciale si numai daca primesc energie din exterior. 
Materiale izolatoare: 
 Materialele izolatoare sunt caracterizate de proprietatea  de a nu conduce curentul electric.

                                      Materiale semiconductoare
Intre corpurile bune conducatoare si cele izolate se situeaza o intreaga clasa de corpuri(materiale) semiconductoare, care permit trecerea curentului electric numai in anume conditii.La temperatura de 20C, conductivitatea semiconductoarelor este cuprinsa intre limite foarte largi.
Daca temperatura ambianta variaza si conductivitatea variaza.
Conductivitatea electrica a semiconductoarelor se explica prin structura lor interna. Conform teoriilor moderne ,atomul este format dintr-un nucleu central (incarcat pozitiv) si electroni (incarcati negativ) care se misca pe orbite in jurul nucleului. In miscarea lor electronii cu caracteristici apropiate se grupeaza in straturi ,mai multe straturi formand o orbita. Electronii nu pot avea orice energii,
ci numai anumite bine definite. Electronii pot sari de pe o orbita pe alta, emitand sau absorbind energie. In semiconductoare si izolanti, la temperaturi joase, toti electronii sunt suficient de legati de nucleu, nu exista deci electroni liberi, astfel ca nu exista curent electric. Prin cresterea temperaturii unui semiconductor, creste agitatia termica, deci electronii capata energii suplimentare si pot trece pe un nivel de energie superior.exemplu .

2 comentarii: